Drankhek of dranghek?

Wat is het nou: een drankhek of toch een dranghek

Antwoord 
Een dranghek. 

Uitleg
Als veel mensen tegelijk gaan dringen, oefenen ze drang uit. Om die drang op te vangen zijn dranghekken uitgevonden. Bij bijna elk evenement worden ze ingezet om de drang in bedwang te houden.

Toch kom je van tijd tot tijd ook het woord drankhek tegen. Ook in gerespecteerde media, zoals in een wielerverslag van de Volkskrant op 22 juli 2017:

"Veelzeggend beeld, in de eerste week, toen hij [= Chris Froome] van de dopingcontrole naar de gereedstaande auto van Sky liep: applaus van het publiek achter de drankhekken. Niet hartelijk of uitbundig, maar hoffelijk. Er klonk respect in door."

Drankhek(ken) komt op Google zo'n 2000 keer voor. Het gaat in de ogen van sommige mensen blijkbaar om hekken die dienen om het aangeschoten publiek op afstand te houden. Geen rare gedachte als je kijkt naar wat er tijdens bergetappes in wielerwedstrijden aan bezopen figuren langs de weg staat (en holt). Dan is het alleszins te begrijpen wanneer twee begrippen (dranghek en drank) door elkaar worden gehusseld. Taalkundigen spreken in zo'n geval van een contaminatie.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen