Prijzen: Incl. btw
Excl. btw
|
Je locatie:

Iets wat of iets dat?

content image

Taaltip: iets wat of iets dat?

Eigenlijk kun je het niet fout doen. ‘Iets wat’ en ‘iets dat’ zijn beide correct Nederlands. Welke vorm je kiest is in veel gevallen een kwestie van persoonlijke voorkeur.

 

Sommige uitgeverijen bevelen ‘iets wat’ aan, omdat het woordje ‘iets’ onbepaaldheid uitdrukt. Daarbij past ‘wat’ beter dan ‘dat’. ‘Dat’ gebruik je normaal gesproken als het om iets concreets gaat (het boek dat…, het meisje dat…). Maar alle taalboeken vinden beide vormen goed.

 

Toch is er wel een klein addertje onder het gras. Binnen een en dezelfde tekst kun je beter consequent voor de ene of de andere variant kiezen en niet gaan variëren. Hou vast aan de keuze die je hebt gemaakt.

 

De dat/wat-kwestie speelt ook bij andere onbepaalde woorden, dus:

 

  • alles wat/dat
  • niets wat/dat
  • het leukste wat/dat
  • het enige wat/dat
  • het minste wat/dat

 

 Het belangrijkste wat/dat dus je moet onthouden is dat ‘wat’ en ‘dat’ in deze gevallen beide mogen.

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Wat onze klanten zeggen

user picture

Enorm handig tijdens mijn werk als vertaler.

user picture

Van Dale is voor mij echt een uitkomst bij mijn essays. Als ik de vertaling van een woord niet weet of een synoniem op wil zoeken, kan ik dat allemaal in de onlinewoordenboeken van Van Dale. Ook is Van Dale betrouwbaar en volledig in tegenstelling tot andere vertaalsites op internet.

user picture

Autoriteit op taalgebied, maar vooral 'bij de tijd' gebleven.

user picture

Het Digitale Dale NT2-woordenboek voldoet goed aan onze verwachtingen als taalondersteuning. De interface is gebruiksvriendelijk en maakt het eenvoudig om woorden en betekenissen op te zoeken. Leerlingen gaan er zelfstandig en efficiënt mee aan de slag zowel op school als thuis.Het Van Dale NT2-woordenboek is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar betrouwbare, effectieve en breed inzetbare taalondersteuning. Met enkele verbeteringen kan het zich nog verder onderscheiden als een onmisbare bron voor taalbeheersing.