Prijzen: Incl. btw
Excl. btw
|
Je locatie:

Een aantal mensen hebben afgezegd

content image

Een aantal mensen hebben afgezegd. Goed of fout?

Antwoord: goed, maar naast hebben mag je ook heeft gebruiken. Of de persoonsvorm in een zin enkelvoud of meervoud is, hangt af van het onderwerp van de zin. Als het onderwerp enkelvoud is, dan is de persoonsvorm dat ook. Bij een meervoudig onderwerp hoort een meervoudige persoonsvorm.

In de zin 'Een aantal mensen hebben afgezegd' is een aantal mensen het onderwerp. Maar is een aantal mensen nu enkelvoud of meervoud? Dat ligt er maar net aan waarop je het accent legt. Wil je benadrukken dat enkele individuen hebben afgezegd, dan is mensen het belangrijkste woord van het onderwerp en kies je voor een meervoudige persoonsvorm: 'Een aantal mensen hebben afgezegd'. Vind  je daarentegen het collectieve aspect – een groep komt niet – het belangrijkst, dan is aantal het kernwoord van het onderwerp. Omdat aantal een enkelvoud is, kies je in dat geval ook eerder voor de enkelvoudige persoonsvorm: 'Een aantal mensen heeft afgezegd.'

Wat onze klanten zeggen

user picture

Enorm handig tijdens mijn werk als vertaler.

user picture

Van Dale is voor mij echt een uitkomst bij mijn essays. Als ik de vertaling van een woord niet weet of een synoniem op wil zoeken, kan ik dat allemaal in de onlinewoordenboeken van Van Dale. Ook is Van Dale betrouwbaar en volledig in tegenstelling tot andere vertaalsites op internet.

user picture

Autoriteit op taalgebied, maar vooral 'bij de tijd' gebleven.

user picture

Het Digitale Dale NT2-woordenboek voldoet goed aan onze verwachtingen als taalondersteuning. De interface is gebruiksvriendelijk en maakt het eenvoudig om woorden en betekenissen op te zoeken. Leerlingen gaan er zelfstandig en efficiënt mee aan de slag zowel op school als thuis.Het Van Dale NT2-woordenboek is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar betrouwbare, effectieve en breed inzetbare taalondersteuning. Met enkele verbeteringen kan het zich nog verder onderscheiden als een onmisbare bron voor taalbeheersing.