Prijzen: Incl. btw
Excl. btw
|
Je locatie:

Het gaat je goed

content image

Veelgehoorde wens: het gaat je goed. Maar eigenlijk is dat meer een constatering

Zeg dus liever: het ga je goed. 

 

Wie op school Duits heeft gehad, herinnert zich vast nog wel de Konjunktiv. Had je net de gewone vervoeging van het werkwoord onder de knie, kon je weer van voren af aan beginnen. Sterker nog, er bleken zelfs twee van die ondingen te bestaan: de Konjunktiv I en II.

 

Wat veel mensen niet weten is dat het Nederlands net zo goed een conjunctief heeft, al wordt die meestal anders genoemd: de aanvoegende wijs. Die aanvoegende wijs wordt in onze taal gebruikt om een wens, aansporing of toegeving uit te drukken:

 

                Leve de koning!
                Men neme drie eieren.
                Het zij zo.

 

Als je iemand het beste toewenst, gebruik je dus de aanvoegende wijs: het ga je goed. Je kunt ook wel zeggen 'het gaat je goed', maar dat betekent iets anders. Het is een constatering van een feitelijke toestand: 'Je ziet er gezond uit. Het gaat je blijkbaar goed.'

Wat onze klanten zeggen

user picture

Enorm handig tijdens mijn werk als vertaler.

user picture

Van Dale is voor mij echt een uitkomst bij mijn essays. Als ik de vertaling van een woord niet weet of een synoniem op wil zoeken, kan ik dat allemaal in de onlinewoordenboeken van Van Dale. Ook is Van Dale betrouwbaar en volledig in tegenstelling tot andere vertaalsites op internet.

user picture

Autoriteit op taalgebied, maar vooral 'bij de tijd' gebleven.

user picture

Het Digitale Dale NT2-woordenboek voldoet goed aan onze verwachtingen als taalondersteuning. De interface is gebruiksvriendelijk en maakt het eenvoudig om woorden en betekenissen op te zoeken. Leerlingen gaan er zelfstandig en efficiënt mee aan de slag zowel op school als thuis.Het Van Dale NT2-woordenboek is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar betrouwbare, effectieve en breed inzetbare taalondersteuning. Met enkele verbeteringen kan het zich nog verder onderscheiden als een onmisbare bron voor taalbeheersing.