6 Van Dale-tips voor een goede vacaturetekst

Het is slecht gesteld met de teksten in personeelsadvertenties, zo blijkt uit onderzoek. Een gemiste kans, want een goede vacaturetekst geeft meteen een goed beeld van je organisatie. Zes praktische tips om een goede vacaturetekst te schrijven.

Een gemiddelde vacaturetekst scoort vaak onder de maat in taalgebruik en in duidelijkheid over bijvoorbeeld de inhoud van de functie en het profiel van de kandidaat. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij bijna 18.000 vacatures zijn geanalyseerd. Als je als werkgever niet de goede mensen weet te trekken, heb je dan een wervingsprobleem of alleen een gebrek aan doelgroepkennis en creatief schrijfvermogen?

Dat laatste komt nogal eens voor, zegt Marleen Severijnen, taaltrainer Zakelijk Nederlands bij Van Dale Taaltrainingen, want sommige vacatureteksten lezen als een gortdroge functieomschrijving. 'De adjunct-directeur ressorteert direct onder de directeur-bestuurder en is integraal verantwoordelijk voor de continuïteit en de kwaliteit'. Dat zal best kloppen, maar dat geldt voor het werk van zo'n beetje alle adjunct-directeuren. Severijnen: ‘Die zin zegt dus niets over jouw organisatie.’

Ook bieden organisaties altijd een 'prima werksfeer'. ‘Nogal een cliché’, vindt Severijnen. ‘Je zult niet opschrijven: “We lunchen hier niet samen.”’ En 'prima ontplooiingsmogelijkheden' hebben ze ook overal. Severijnen: ‘Maak het concreet. Schrijf bijvoorbeeld: “We houden elke maand een pizza-avond om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.” Of: “Je neemt elke maand deel aan een levendige intervisiegroep.”’

Een goede vacaturetekst geeft meteen een goed beeld van de organisatie. ‘Ik zag laatst een personeelsadvertentie van een online winkelketen waarin een werkdag van een van de medewerkers werd beschreven’, vertelt Severijnen, ‘Zo laat je meteen je bedrijfscultuur duidelijk zien. Dat maakt je vacature geloofwaardig en persoonlijk.’ En dat biedt sollicitanten weer een goed aanknopingspunt om in hun sollicitatiebrief op terug te komen en zo te laten zien dat ze bij de bedrijfscultuur passen.

Severijnen: ‘Taal kan een heel ander perspectief bieden op een vacature en daardoor een specifieke doelgroep aanspreken. Met het taalgebruik van jouw vacaturetekst kun je direct jouw doelgroep aanspreken. Een goede vacaturetekst is zo de eerste schifting van je kandidaten. Maak daar gebruik van.’

6 tips voor een goede vacaturetekst:

  • Laat het taalgebruik in de advertentie aansluiten op de doelgroep. Een senior manager wil anders worden aangesproken dan een millennial in marketing.
  • Focus op wat de baan uniek maakt. Kun je je creativiteit kwijt? Is er veel flexibiliteit tussen werk en privé? Is er een goede werksfeer?
  • Maak het concreet: 'Een goede werksfeer' zegt op zichzelf niets. Waar blijkt dat uit?
  • Gebruik actieve zinnen die kort en bondig zijn. Dus niet: ‘Als projectcoördinator wordt van u verwacht dat ...’, maar ‘Als projectcoördinator zorgt u ervoor dat ...’
  • Denk aan de vijf w's: wie zoek je, wat houdt de functie in, waarom moet iemand bij jouw bedrijf komen werken, en per wanneer en waar wordt de functie aangeboden?
  • Een vacaturetekst is ook een visitekaartje van jouw bedrijf. Controleer de tekst dus goed op spelling en stijl.

Meer dan 150 jaar taalexpertise
Van Dale Taaltrainingen: Van Dale-trainingsprogramma’s en -certificaten; vaste programma’s of maatwerk.
Van Dale Online: zoek naar exacte bewoordingen, controleer of de spelling klopt, verklaar moeilijke woorden, luister naar de juiste uitspraak of vind de beste vertaling. Klik hier en probeer gratis en zonder verplichtingen Van Dale Online.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.