Woord van de Dag: klimaatinstorting

Klimaatverandering is zó 2018. Volgen de invloedrijke Britse milieuactivist George Monbiot moeten we het voortaan hebben over klimaatinstorting, schrijft De Volkskrant vandaag:

 

De invloedrijke campagnevoerder George Monbiot zegt dat ‘klimaatverandering’ niet alarmerend genoeg klinkt en vervangen moet worden door ‘klimaatinstorting’.Maar het klimaat stort niet in. In feite placht het ons te doen instorten.

 

Klimaatinstorting maakte eerder deze herfst zijn debuut in onze taal, toen het in een Belgische krant opdook. Het is een nogal dramatisch woord, dat volgens klimaatrealist Bjørn Lomborg niet juist is:

 

Het klimaat stort niet in. In feite placht het ons te doen instorten. Een eeuw geleden kwamen bij klimaatrampen wereldwijd jaarlijks 500.000 mensen om. Hoewel er nu veel meer mensen risico lopen, is het aantal doden met meer dan 95 procent gedaald.

 

Hij betoogt dat de bangmakerij voor klimaatverandering schadelijk is en contraproductief werkt. Tot op zekere hoogte, een graad of twee en een half, is klimaatverandering volgens hem hanteerbaar. De kosten om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graden, staan volgens hem niet in verhouding tot wat het oplevert.

 

Wat hem betreft kan de angstaanjagende term klimaatinstorting dus in de prullenmand. Dat zal wel niet gaan, want vooral het Engelstalige origineel climate breakdown, waar ons woord klimaatinstorting een vertaling van is, is behoorlijk populair op de sociale media.

 

Definitie

klimaatinstorting (de, g.mv.) klimaatverandering met dramatische gevolgen voor de leefomgeving van mens en diervertaling van Engels climate breakdown

 

 

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

 

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.