Toute nue

Ik was op school heel slecht in talen. Frans was het ergst. Mijn moeder was de wanhoop nabij als ze me overhoorde en ik de tiende keer een woord nog niet wist. Ze deed veel meer haar best dan ik – ik wilde die woordjes eigenlijk helemaal niet leren – en ze verzon ezelsbruggetjes waar ze maar kon. Maar zelfs met Maman est toute nue dans la salle de bain kon ik niet onthouden wat een badkamer was in het Frans.

En dan die eindeloze rijtjes onregelmatige werkwoorden. Degelijk onderwijs heet dat. Het heeft me later vaak verbaasd dat ik keurig alle vormen van connaître kan opdreunen, maar dat het zweet me uitbreekt bij het afrekenen in zo’n romantisch bakkerswinkeltje in de Provence. Ik weet namelijk nog steeds niet hoe ik om het bonnetje moet vragen.

Terwijl communicatie volgens mij essentieel is in de taalles, zijn de onregelmatige werkwoorden onmisbaar om die communicatie mogelijk te maken. En daar wil Van Dale bij helpen met de nieuwe werkwoordwijzer: een schijf die je kunt ronddraaien, zodat in het venster het juiste werkwoordrijtje verschijnt.

Een leuk idee, maar dan komen de vragen. Welke werkwoorden kies je? Hoe zorg je ervoor dat elk rijtje precies in het venster past? Bestaat er een draaipen die de boeken waar de werkwoordwijzer in gaat, niet beschadigt?

We zijn natuurlijk woordenspecialisten. Dus die werkwoorden zijn gelukt. Ontwerpbureau Villagrafica schaafde net zolang aan het ontwerp totdat alles precies paste en de look-and-feel helemaal klopte. En we vonden een draaimechanisme zonder splitpen.

De werkwoordschijf is helemaal geslaagd. En nog gratis ook, als je een van de Pocketwoordenboeken Nederlands, Engels, Frans, Duits of Spaans koopt. Bijna jammer dat ik die onregelmatige werkwoorden al zo goed ken.

 

Jaap Parqui, taaluitgever bij Van Dale Uitgevers

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen