Wie is Van Dale?

Van Dale

Jouw taal
Taal is communicatie, of je nu schrijft, leest, praat of luistert. Als je een taal goed beheerst, begrijp je wat andere mensen bedoelen. En als je een taal goed en correct gebruikt, word je ook zelf beter begrepen. Van Dale biedt alles wat je hiervoor nodig hebt.

Eén man
Het levenswerk van één man is nu dé bron voor communicatie in allerlei talen. Johan Hendrik van Dale (1828-1872) was stadsarchivaris en hoofdonderwijzer in Sluis en stond bekend als groot kenner van de Nederlandse taal. In 1867 kreeg hij van uitgever D.A. Thieme het eervolle verzoek om het Nieuw Woordenboek der Nederlandsche taal te bewerken. Hij aanvaardde de uitdaging om de taal helder en exact te beschrijven, met de correcte spelling. Maar het werk overleefde hem: als hij in 1872 overlijdt, is hij slechts tot de ‘Y’ gevorderd en zijn assistent Jan Manhave voltooit de eerste druk.

Uitgeverij Nederlandse taal
De Dikke Van Dale wordt een begrip en het standaardwerk voor gebruik van de Nederlandse taal. Voor schrijvers, neerlandici, journalisten én het grote publiek. En meer dan dat: er komt een complete uitgeverij, Van Dale Lexicografie bv, die de standaard zet voor allerlei woordenboeken.

Nieuwe woorden
Deze uitgeverij groeit uit tot een omvangrijk bedrijf. Onze ervaren woordenboekmakers volgen de ontwikkeling van verschillende talen. Zo scannen we de inhoud van toonaangevende kranten in Nederland en België op nieuwe woorden en betekenissen en werken we samen met vooraanstaande Europese uitgevers van woordenboeken. Van Dale Uitgevers is onderdeel van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK Uitgevers), marktleider in de algemene boekenmarkt.

Online en meer
Van Dale weet wat mensen willen en vragen. Om je snel te kunnen helpen, is er de Van Dale App, Van Dale op social media én Van Dale Online. Hier vindt iedereen het juiste antwoord op taalvragen. Of je nou een contract moet vertalen, je als ambtenaar wilt leren om je boodschap direct duidelijk te maken of je als (NT2-)docent met de meest betrouwbare woordenboeken en taalmethode wilt werken. Voor iedereen hebben we een passende taaloplossing. Ook in print: van grammatica- en oefenboeken tot pocketwoordenboeken en het Basiswoordenboek Nederlands voor de basisschool.

Partners & onderwijs
Webfeud, Lingo, Kobo, Amazon en Sensotec. Met deze en nog meer partijen werkt Van Dale samen, zodat lezers en spelers gebruik kunnen maken van onze onlinewoordenboeken. Ook levert Van Dale content voor bijvoorbeeld dyslexieprogramma’s voor het onderwijs. Bekend terrein voor ons: Johan Hendrik van Dale was onderwijzer. We treden in zijn voetsporen met onze taaltrainingen, die variëren van open groepstraining tot in-company of individueel. En met onze nieuwste service Van Dale Taaladvies praten we je in no time bij over het Nederlands van nu.