Wat is juist: freelance redacteur of freelanceredacteur?

Vraag

Wat is juist: freelance redacteur of freelanceredacteur?

 

Antwoord

Het is allebei goed.

 

Uitleg

Van alle spellingproblemen die het Nederlands kent, is de vraag ‘schrijf ik deze woorden los of aan elkaar?’ wel het lastigste. Vooral het ten onrechte los schrijven van woorden komt veel voor.

 

Nu zou je kunnen denken: waar zal ik me druk over maken? Elke freelance redacteur haalt zulke fouten immers zó uit mijn tekst?

 

Dat is best mogelijk, maar er is een groep woorden waarbij ook de taalprofessional weleens aarzelt. Is het nou een rubber laars of een rubberlaars? Een tweepersoons bed of een tweepersoonsbed? Het aardige is, dat beide mogelijkheden correct zijn, waarbij de klemtoon de doorslag geeft. Wie rúbberlaars zegt, schrijft dat als één woord. Wie rubber láárs zegt, moet eigenlijk een spatie schrijven. Zo ook tweepersóónsbed of tweepersoons béd.

 

En onze freelance redactéúr van hierboven mag als freelánceredacteur ook best in één woord. Als je de nadruk op het bijvoeglijk naamwoord wilt leggen, schrijf je de woorden aan elkaar. Moet het zelfstandig naamwoord benadrukt worden, dan zet je een spatie.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.