Stijl achteroverslaan of steil achteroverslaan?

Wat is juist: stijl achteroverslaan of steil achteroverslaan?

Antwoord
Steil achteroverslaan is juist.

Uitleg
Op 27 februari 2017 schreef een columnist van de Volkskrant: ‘Weinig producten in het supermarktschap verbazen mij nog, maar van de vruchtensappen van Van de Boom sap, sloeg ik stijl achterover.’ De een verbaast zich over heel andere dingen dan de ander. Er zullen heel wat mensen zijn die even de wenkbrauwen hebben gefronst bij deze spelfout.

De uitdrukking luidt 'steil achterover slaan', al dan niet met de aanvulling 'van verbazing'. Dat steil achteroverslaan kun je vrij letterlijk opvatten: iemand is ergens zo verbaasd over dat hij van schrik terugdeinst en zelfs op het punt staat achterover te vallen. Steil wordt hier dus gebruikt in zijn basisbetekenis 'schuin en sterk oplopend', zoals Van Dale het formuleert.

Voorbeelden

  • Ze sloeg steil achterover van verbazing toen ze die fout in de krant zag staan.
  • Toen ik dat hoorde, sloeg ik steil achterover.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!