piekvervuiler

26-11-2020 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

piekvervuiler

Eerder deze week werden ze al topvervuiler genoemd of – zoals al langer gebruikelijk is – piekbelaster, maar vandaag heten boeren die in de omgeving van een natuurgebied verantwoordelijk zijn voor enorme stikstofuitstoot in de krant piekvervuilers. Trouw schrijft: Piekvervuilers … Lees verder

Eerder deze week werden ze al topvervuiler genoemd of – zoals al langer gebruikelijk is – piekbelaster, maar vandaag heten boeren die in de omgeving van een natuurgebied verantwoordelijk zijn voor enorme stikstofuitstoot in de krant piekvervuilers. Trouw schrijft:

Piekvervuilers aanpakken helpt een beetje.

Piekvervuiler is een beter woord dan topvervuiler, omdat topvervuiler door het eerste deel top ten onrechte kan worden opgevat als een positieve kwalificatie (zoals in topatleet). Het nadeel van piekvervuiler – en ook van piekbelaster – is dan weer dat piek vaak verwijst naar een tijdelijk hoogtepunt (zoals in piekbelasting van het elektriciteitsnet), terwijl de piekvervuilers in feite vrijwel voortdurend stikstof aan het uitstoten zijn.

In de praktijk is piekvervuiler overigens niets anders dan een synoniem van piekbelaster. Omdat belaster in theorie een veel breder en daardoor minder precies woord is, terwijl vervuiler veel exacter benoemt wat een persoon of bedrijf fout doet, zou je piekvervuiler wel een duidelijker woord in de communicatie rond de stikstofuitstoot kunnen noemen.

Definitie

piekvervuiler (de, -s) grote vervuiler, m.n. bedrijf dat behoort tot de grootste stikstofemittenten, synoniem piekbelaster


sneakerschaamte

24-11-2020 - Woord van de Dag - Van Dale Uitgevers

sneakerschaamte

De Telegraaf schrijft vandaag over de populariteit van de sneaker, niet alleen onder jongeren, maar ook onder lieden van geposeerde leeftijd, zoals D66-voorvrouw Kaag en VVD-voorman (nog wel) Dijkhoff. Zelfs onder een pak kun je tegenwoordig sneakers dragen, bewees de laatste, … Lees verder

De Telegraaf schrijft vandaag over de populariteit van de sneaker, niet alleen onder jongeren, maar ook onder lieden van geposeerde leeftijd, zoals D66-voorvrouw Kaag en VVD-voorman (nog wel) Dijkhoff. Zelfs onder een pak kun je tegenwoordig sneakers dragen, bewees de laatste, die onlangs met hagelwitte sportschoenen in de Tweede Kamer werd gesignaleerd. De 59-jarig Kaag droeg naar verluidt sneakers om jong en fit over te komen op haar electoraat. Zelfs Rutte draagt weleens sneakers, of, in de woorden van De Telegraaf:

Rutte kent ondanks zijn middelbare leeftijd (53) geen sneakerschaamte: hij ging in januari nog met knalgele gympies op werkbezoek.

Sneakerschaamte is de zoveelste nieuwe samenstelling met schaamte, maar toch onderscheidt ze zich van klimaatschaamtes van het type vlieg- en bezorgschaamte, alsmede coronaschaamtes van het type hamster-, hoest- en snotterschaamte.

Sneakerschaamte gaat niet over gedrag of over lichaamsfuncties, maar over uiterlijkheden, zoals kleding. Blijkbaar kun je je daar tegenwoordig ook al voor schamen.

Definitie

sneakerschaamte (de, g.mv.) schaamte die iemand ervaart als hij sneakers draagt