Wat is juist: professors of professoren?

Wat is juist: professors of professoren?

Antwoord
Het mag allebei. 

Uitleg
Lange tijd is professoren het gebruikelijkste meervoud geweest. Zo heet de bekende roman van W.F. Hermans uit 1975 Onder professoren en niet Onder professors. Het gaat hier trouwens om een bijzonder meervoud, want de klemtoon ligt meer naar achteren dan bij het enkelvoud: één professor, twee professoren.

Een tijdje terug zond de NPO een programma uit dat Professors op pad heette. Is dat dan fout? Nee hoor, professors is ook een goed meervoud. Dat s-meervoud is zelfs aan een opmars bezig, de laatste tijd. Misschien komt dat doordat professors net wat vlotter klinkt. Bij professoren moeten veel mensen toch vooral denken aan deftige, afstandelijke studeerkamergeleerden.

Die professors staan er trouwens niet alleen voor, want ook andere s-meervouden als tractors en motors zie je steeds vaker.

Voorbeelden

  • De faculteit heeft twee nieuwe professoren aangesteld.
  • Alle professors hebben de protestbrief ondertekend.
Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!