Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten?

Wat is beter: Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten?

Antwoord 
Het kan allebei. Het enkelvoud is wat formeler. 

Uitleg
Onder een brief of mail aan iemand die je niet zo goed kent, zet je vaak Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten, gevolgd door je naam. Welke afsluiting kun je het beste gebruiken?

Dat hangt vooral af van je relatie met de geadresseerde. Als je die helemaal niet kent, of alleen oppervlakkig, kies dan voor het enkelvoud. Die formule is wat formeel; je bent vriendelijk, maar je bewaart wel enige afstand, wat prettig kan zijn in een zakelijk contact. Maar als je de geadresseerde wat beter kent, zou je ook voor het meervoud kunnen kiezen. 'Met vriendelijke groeten' klinkt nét een beetje gezelliger en ehm, nou ja, vriendelijker.

In een zeer zakelijke brief of mail kun je ook Hoogachtend als afsluiting gebruiken. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan in brieven waarmee een conflict wordt aangegaan. Krijg je dus een brief met Hoogachtend eronder, dan is dat vaak niet zo'n best teken ...

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!