Wat is juist: vind u of vindt u?

Wat is juist: wat vind u van de nieuwe minister? of wat vindt u van de nieuwe minister?  

Antwoord
Juist is: wat vindt u van de nieuwe minister? 

Uitleg 
In deze zin is u het onderwerp. U is een persoonlijk voornaamwoord, de beleefdheidsvorm van de tweede persoon enkelvoud. In de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter de stam (vind). Je krijgt dan: u vindt.

Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister? Hierin verschilt u van de niet-beleefde vorm je. Als dat na het werkwoord komt, schrijf je geen t: wat vind je van de nieuwe minister?

Wie dit moeilijk vindt, kan een trucje toepassen. Vervang het werkwoord vinden door een werkwoord waarvan de stam niet op een d eindigt, bijvoorbeeld denken. Dan kun je het verschil horen:

                Wat denkt u van de nieuwe minister?
                Wat denk je van de nieuwe minister?

Voorbeeldzinnen:

Met dt:
- Vindt u het leuk?
- Wat vindt u van de wijn?

Met d (gebiedende wijs):
- Vind uw nieuwe hond in het asiel.
- Kom bij ons en vind wat u zoekt!

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!