Wat is juist: de geüpgrade versie of de geüpgradede versie?

Vraag 
Wat is juist: de geüpgrade versie of de geüpgradede versie

Antwoord 
Juist is: de geüpgradede versie.

 

Uitleg 
Veel voltooide deelwoorden kun je in het Nederlands ook als bijvoeglijk naamwoord gebruiken. Je zet zo'n woord dan vóór het zelfstandig naamwoord. Vervolgens komt er een e achter, die je hoort in de uitspraak en schrijft in de spelling: Ik heb kleren gekocht – de gekochte kleren. Die vorm op -e heet de 'verbogen vorm'.

Hetzelfde gebeurt wanneer we het voltooid deelwoord van upgraden bijvoeglijk gebruiken. Ook dan komt daar een e achter. Maar hoe schrijf je dat bijvoeglijk naamwoord? Daarvoor nemen we eerst de stam: die luidt upgrade. Om het deelwoord te vinden zetten we daar ge voor, en voegen we een slot-d toe (geen t, want de eindmedeklinker d van upgrade zit niet in 't kofschip). Je komt dan uit bij geüpgraded. Daar plakken we dan de buigings-e aan vast en zo zijn we bij het antwoord op bovenstaande vraag: geüpgradede. Geen voor de hand liggend woordbeeld misschien, maar wel logisch te beredeneren.

 

Theo de Boer, auteur van het Van Dale Taalhandboek Nederlands

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.