Gevlei of gevlij?

Wat is juist: bij iemand in het gevlei komen of bij iemand in het gevlij komen

Antwoord
Lange ij: bij iemand in het gevlij komen.

Uitleg
De uitdrukking in het gevlij komen staat hoog in de top tien van dictee-instinkers. Dat is niet raar, want om bij iemand in het gevlij te komen (= je populair te maken bij diegene) is vleien een probaat middel. Bijna iedereen is er gevoelig voor als hem of haar stroop om de mond wordt gesmeerd.

Toch komt de uitdrukking niet van het woord vleien ('naar de mond praten'). Wel van vlijen, dat 'zacht of voorzichtig neerleggen' betekent. Denk bijvoorbeeld ook aan neervlijen. Bij iemand in het gevlij komen wil dan zoiets zeggen als dat je je aan zijn of haar voeten neervlijt, wat weer een figuurlijke manier is om te zeggen dat je alles doet om het zo iemand naar de zin te maken.

Voorbeelden

  • Met die actie probeert hij bij de directeur in het gevlij te komen.
  • Ze kon het gevlei van haar ondergeschikte niet langer aanzien.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.