Worden het de Rode Duivels? Les Bleus? Of toch weer die Mannschaft?

Nu Oranje ontbreekt op het EK voetbal is het voor de Nederlanders zaak om een nieuwe favoriet te kiezen. Voetbal is immers vooral leuk wanneer je een partij hebt waarmee je je kunt identificeren.

Blijft de vraag: voor welk land kies je? Voor de Rode Duivels misschien? Natuurlijk, de Belgen hebben een mooi team, maar er is ook een zekere rivaliteit tussen Holland en België. Rivaliteit die er vroeger ook was met Duitsland, maar gek genoeg is die veel minder geworden en er schijnen zelfs Nederlanders te zijn die (heimelijk of niet) voor die Mannschaft juichen. Een andere optie is supporteren voor Les Bleus, die tenslotte kansrijk zijn omdat ze het thuisvoordeel hebben. Juichen voor het Danish Dynamite kan dan weer niet, want de Denen zijn, net als Nederland, niet van de partij.

Oranje, de Rode Duivels, die Mannschaft, les Bleus, Danish Dynamite: het voetbal kent nogal wat bijnamen. Al zijn we dan in Europa nog vrij prozaïsch, vergeleken met andere continenten. De Ontembare Leeuwen (Kameroen), de Socceroos (Australië) en vooral de Goddelijke Kanaries (Brazilië), nee, daar kunnen we in Europa niet aan tippen.

Het legendarische Nederlands elftal van 1974 werd destijds in het buitenland trouwens ook wel aangeduid met de koosnaam Clockwork Orange, naar de film van Stanley Kubrick. Maar of dat, gezien het gewelddadige karakter van die film, nou wel zo'n compliment was?


Vorig artikel
Volgend artikel