Aan de slag met wiki

Vijf jaar lang stond er een knop in de onlinewoordenboeken, waarmee je als gebruiker de woordenboeken, ook de Dikke Van Dale, kon aanvullen. Maar afgelopen november las je dit bericht op onze homepage: ‘Er verandert binnenkort iets in Van Dale Online: vanaf vrijdag 6 november 2020 staat de wiki-functie uit (vanwege uitblijvend succes).’

De wiki-knop is weg, maar dat geldt niet voor de informatie die jullie, gebruikers, ons de afgelopen jaren hebben aangeleverd!

Integendeel, de hoofdredacteuren – Ton den Boon en ik – zijn deze week met alle suggesties aan de slag gegaan. Een kleine tweehonderd zijn er al opgenomen in het woordenboek. Zo werd flitsgranaat eind 2015 gesignaleerd en in april 2016 als trefwoord toegevoegd. Ook de woorden praatgraag, thuiswonend, tussenjas en nachtlawaai hebben jaren geleden al hun plek in het woordenboek gekregen.

We hebben nog duizend suggesties te gaan. Er zitten heel fijne bij: doorgeefcadeau (een cadeau dat je doorgeeft omdat je het zelf niet leuk vindt), kookschiereiland (een kookeiland dat nog net met de rest van het aanrecht verbonden is) of kodakmoment (een gelegenheid om een mooie foto te maken, maar ook het moment dat een bedrijf een verkeerde beleidsbeslissing neemt).

Veel inzendingen hebben te maken met eten en drinken: blackwellsaus (saus op basis van piccalilly), gravlax (een Zweedse zalmbereiding) en vitello tonnato (plakjes kalfsvlees met een romige tonijnsaus). Voor de Nederlanders moet ook hemaworst erin.

Het mooiste van al, althans voor deze Vlaming, is de suggestie om muizenstrontjes op te nemen. Ja, die worden gegeten in Vlaanderen. Maar het is niet wat de Nederlandse lezer misschien denkt. Geef toe, muizenstrontjes is toch veel sprekender dan hagelslag? Van mij mogen ze eindelijk in de Dikke.

 

Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen