Column van Jaap Parqui: Toekomst

Zou het nou leuk zijn, als je de toekomst kon voorspellen? Het geeft wel lekker zekerheid, natuurlijk, maar sommige dingen kun je misschien beter níét zien aankomen ... Nou ja, het is een hypothetische vraag. Of toch niet? De nieuwe woorden in onze woordenboeken geven altijd een heel interessant inkijkje in de samenleving. Wat leeft er? Waar zijn mensen mee bezig? Zoals er vanzelf planten gaan groeien op plaatsen waar het vruchtbaar is, ontstaan er nieuwe woorden bij nieuwe trends en ontwikkelingen. En die nieuwe woorden laten vaak ook al vroeg zien waar we ons de komende periode mee bezig zullen houden.

De eerste exemplaren van onze prachtige nieuwe reeks Van Dale Grote woordenboeken voor school liggen hier voor me op mijn bureau te glanzen. Keer op keer horen we van leraren dat onze Pocketwoordenboeken heel fijn zijn in de klas, maar dat je voor je eindexamen grotere woordenboeken nodig hebt. En die zijn er nu: heel compleet, heel handig en prachtig vormgegeven.

Én de nieuwe Van Dale Grote woordenboeken voor school staan vol met nieuwe woorden en nieuwe trends. Zo draait veel in ons leven tegenwoordig om eten. De airfryer is waarschijnlijk vooral opgekomen om gezondheidsredenen, we bestellen de maaltijdbox omdat het zo handig is, en we worden flexitariër omdat het gezonder en meer sustainable is. Boerenkool noemen we nu kale als we het als superfood door onze shake roeren.

We worden ook steeds digiwijzer, of computer-savvy zoals de Engelsen zeggen. We klikken niet meer zomaar op clickbait en we zijn gaan factchecken in de strijd tegen nepnieuws. In Frankrijk gebruiken ze nu scannettes, zelfscanners, en in Duitsland worden plaatjes nu verpixelt (verpixeld in het Nederlands), onherkenbaar gemaakt.

Er zijn nog veel meer trends. We sturen dreigtweets, worden steeds genderneutraler en hebben een migratieachtergrond.

Ik kan je alleen maar aanraden deze schitterende woordenboeken aan te schaffen en veel woorden op te zoeken!

Jaap Parqui (uitgever) en Heleen de Ryck (manager new business) delen maandelijks op het Van Dale Taalpodium wat hen inspireert en opvalt in de taalwereld.

 
Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen