Column van Jaap Parqui: Oefenen

Als kind vond ik het al leuk: winkeltje spelen. Gelukkig kan ik me ook als volwassen uitgever helemaal uitleven – in onze stand op allerlei studiedagen en beurzen. Nog voor de rest van ons taalgebied ’s morgens wakker wordt, zit ik al in de trein, naar Utrecht, Breda, Amsterdam, Brussel – we komen overal. In een verbazend tempo rollen we onze banieren uit, zetten boeken op standaardjes, starten de laptop met onlinewoordenboeken op, totdat alle mooie spullen, waar we zo vreselijk hard aan hebben gewerkt, er op hun best uitzien. Pas dan beginnen we aan koffie te denken.

 

Langzaam beginnen de bezoekers binnen te druppelen. Zij denken wel eerst aan koffie, maar daarna komen ze toch naar onze stand. Dit is waar ik het allemaal voor doe. Aandachtig volg ik waar ze naar kijken. Lopen ze meteen naar de laptop? Welk boek pakken ze als eerste op? Ik ben nieuwsgierig aangelegd, dus ik wil graag met iedereen praten. Wie zijn ze? Vinden ze taal net zo leuk als wij? Waar kunnen we ze mee helpen? Zou er nog een leuk nieuw productidee in zitten?

 

Onze geweldige grammatica’s in verschillende niveaus doen het elke keer weer goed. ‘Wat overzichtelijk! Wat handig!’ Maar beurs na beurs, ja zelfs uur na uur, kregen we alsmaar de vraag: zit er ook oefenmateriaal bij? Dat is nou nog eens een goed idee.

 

Een leuk idee is natuurlijk een goed begin, maar hoe begin je aan zoiets? Nou ja, in elk geval met een goed auteursteam, natuurlijk, en dat hebben we gelukkig. Allemaal ervaren docenten en allemaal met een andere taal als moedertaal, dus een heel internationaal gezelschap. Hoe leuk is dat? En met zo’n team komen er razendsnel oplossingen voor alle lastige vragen: hoe bouwen we de woordenschat goed op? Wat vertellen we over de cultuur van de verschillende landen?

 

Het schrijven, het ontwerpen, het opmaken zijn monsterklussen. Er is ’s avonds laat gewerkt. En ’s morgens vroeg. En de hele vakantie door. Maar er liggen nu drie prachtige oefenboeken op de plank: Nederlands, Italiaans en Spaans. En Duits, Frans en Engels volgen over een paar maanden.

 

Het was natuurlijk spannend, de eerste beurs waar we ze mee naartoe namen. En wat denk je? We kregen enorm veel enthousiaste reacties. Eindelijk oefenmateriaal!

 

Jaap Parqui, taaluitgever bij Van Dale Uitgevers


Jaap Parqui (uitgever) en Heleen de Ryck (manager new business) delen maandelijks op het Van Dale Taalpodium wat hen inspireert en opvalt in de taalwereld. 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen