Column van Jaap Parqui: Is alles goud wat er blinkt?

Het werd een spel, hier op kantoor, om uitdrukkingen te gebruiken met goud Een hart van goud hebben. De morgenstond heeft goud in de mond. En ze te pas en te onpas te gebruiken. Steeds andere uitdrukkingen, zonder in het woordenboek te kijken. Het begon allemaal met goud op snee.

We wilden dit jubileumjaar namelijk iets bijzonders doen met onze reeks Pocketwoordenboeken. We hadden wel eens gedacht aan een ouderwetse Dikke Van Dale met goud op snee. Zou het niet geweldig zijn om dat nu juist met de pockets te doen? Vormgever Ellen Spanjaard had een nog frisser idee: gouden pockets met geen goud, maar kleur op snee.

Scholieren zijn de belangrijkste gebruikers van onze Pocketwoordenboeken, dus was het hard nodig om ook hen te laten meepraten over het feestelijke uiterlijk van de pockets. Nergens verandert de mode zo snel als bij tieners. En nergens luistert smaak zo nauw. We hebben dummy’s van de boeken voorgelegd aan een flinke groep scholieren, en gelukkig, de meesten van hen vonden deze pockets net zo mooi als wij.

Van Dale Pocketwoordenboeken

Ik wist het niet, maar de kleur wordt op de snee aangebracht door verf op de buitenkant van de boeken te spuiten. En dat bij zo’n grote oplage! En dan is het altijd spannend of de boeken in het echt net zo mooi worden als op de tekentafel. Ik zou zeggen: ga kijken in de boekwinkel. Want al gaat het uiteindelijk om de inhoud, de buitenkant van boeken is ook goud waard!

Jaap Parqui, uitgever bij Van Dale Uitgevers

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen