Actueel: klimaatstaken

De afgelopen dagen was hier en daar in de media wat kritiek te lezen op de termen klimaatspijbelen en klimaatspijbelaar. Vooral als de school en de ouders leerlingen toestemming geven om vandaag tégen klimaatverandering en vóór meer maatregelen tegen die klimaatverandering te gaan demonstreren, is het woord spijbelen (‘heimelijk van school wegblijven’) eigenlijk niet op z’n plaats.

Als alternatief voor klimaatspijbelen maakte vorige week klimaatstaken zijn debuut en ook vandaag is dat woord in diverse kranten, zoals het Brabants Dagblad en Tubantia, te vinden. Het idee erachter is dat scholieren uit protest hun leerproces onderbreken (zoals werknemers het werk neerleggen) om voor het klimaat te gaan demonstreren.

Voordeel van klimaatstaken is dat het een breder inzetbaar woord is dan klimaatspijbelen: het is niet alleen van toepassing op leerlingen, maar eventueel ook op werknemers die het werk neerleggen ten bate van het klimaat.

Er zijn maar weinig courante samenstellingen met het werkwoord staken. Alleen dorst– en hongerstaken hebben enige bekendheid. In die twee samengestelde werkwoorden noemt het eerste deel de manier waarop gestaakt wordt. Klimaatstaken is een ander soort samenstelling: het eerste lid noemt in dit geval het doel van het staken: het behoud van een leefbaar klimaat.

Definitie
klimaatstaken (onovergankelijk werkwoord) niet naar het werk of naar school gaan als drukmiddel om de po­li­tiek op te roe­pen snel maat­re­ge­len te­gen kli­maat­ver­an­de­ring te tref­fen om de we­reld ook voor la­te­re ge­ne­ra­ties leef­baar te hou­den, synoniem klimaatspijbelen

  

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale 

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen