'Voor een vrouw als mij is het niet makkelijk.' Goed of fout Nederlands?

In het AD/Utrechts Nieuwsblad van 1 september 2015 komt zeilster Josca Hummel aan het woord. 'Voor een lichte vrouw als mij is het niet makkelijk om die 49-er FX te handelen', zegt ze in het interview.

'Een vrouw als mij', denken sommige oplettende taalgebruikers dan, klopt dat wel? Nou nee, al hoor je het wel heel vaak, zeker in gesproken taal. Maar eigenlijk had hier moeten staan: 'een vrouw als ik'. In deze constructie moet je het persoonlijk voornaamwoord kiezen dat past bij het onderwerp. 'Mij' hoort bij het lijdend voorwerp of het meewerkend voorwerp en is hier dus niet correct. Dat 'ik' hier juist is, kun je ook zien door een eenvoudig testje toe te passen: zet er een vorm van het werkwoord 'zijn' achter: een vrouw als ik ben, een man als jij bent, mensen als wij zijn.

Hoe het dus wél moet, liet zanger Hans de Booij ooit horen in het liedje 'Vrouw zoals jij' (en niet – al had dat mooi gerijmd – 'Vrouw zoals jou'): 'Wat kan er mij in godsnaam gebeuren met een vrouw zoals jij aan mijn zij?' Wat dan weer wél rijmt.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen