'Tijdens de voetbal wil ik absoluut niet gestoord worden.'

Goed Nederlands of niet?

Het woord 'voetbal' heeft verschillende betekenissen. Het kan gaan om een bal van bepaalde afmetingen waarmee gevoetbald wordt. Dan is 'voetbal' een mannelijk woord, waar het lidwoord 'de' bij hoort. Daarnaast is het natuurlijk de benaming van het spel. Dan is het onzijdig en heb je het over 'het voetbal'. Tenminste ...

 

Als bovenstaande theorie zou kloppen, zou een internetzoekopdracht naar 'tijdens de voetbal' in theorie geen treffers moeten opleveren. Dat is niet het geval; zo staat op hartvanhellendoorn.nl de volgende advertentie: 'Wilt u woensdag tijdens de voetbal nog eten? Het kan bij Café Tapperij In de Gauwe Geit.' En dit is zeker geen incident. Googel zelf maar eens op 'tijdens de voetbal', 'na de voetbal', 'voor de voetbal' enzovoort. Ook wanneer je spelfouten als 'voor de voetbal wedstrijd' uitfiltert, houd je nog heel wat treffers over van 'de voetbal', waarbij het spelletje bedoeld is.

 

Of toch niet helemaal? Op de site taaluilen.nl (geraadpleegd op 8-9-2015) wordt de interessante suggestie gedaan dat 'de voetbal' vooral wordt gebruikt in de context van voetbal op tv, of in het verlengde daarvan, de gezelligheid en het sociale leven op de club. Als het puur om de sport gaat, zou alleen 'het voetbal' kunnen worden gebruikt.

 

Ook vroeger hoorde je weleens een trainer over 'de voetbal' praten. Dat gold dan als zeer onverzorgd Nederlands, waarvoor in het woordenboek geen plaats was. Dat standpunt lijkt niet langer houdbaar. Bij Van Dale zullen we daarom het (of, zo u wilt: de) voetbal nauwlettend blijven volgen.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen