Taaltip: werk ze!

Een merkwaardige manier van uitdrukken: werk ze. Wat is dat ‘ze’ eigenlijk? De Dikke Van Dale noemt het een ‘loos lijdend voorwerp’. Het betekent dus eigenlijk niets. 

Je gebruikt deze uitdrukking als een wens of om iemand aan te moedigen. ‘Werk ze’ betekent zoiets als: ik hoop dat je een goede werkdag hebt.

Andere voorbeelden:

slaap ze! (slaap lekker, welterusten)

eet ze! (eet smakelijk)

zwem ze!

Het werkt vooral bij korte, concrete, alledaagse werkwoorden. ‘Confereer ze’ klinkt erg moeizaam, hoewel het niet helemaal ondenkbaar is dat je het een keer voor de grap zegt.

Het woordenboek Hedendaags Nederlands schrijft dat het gaat om een manier van uitdrukken die voornamelijk in Nederland voorkomt. In België zegt men kennelijk iets anders.

Dat merkwaardige loos lijdend voorwerp komt overigens in meer uitdrukkingen voor, bijvoorbeeld in: ze achter de ellebogen hebben. Wat zich daar achter de ellebogen bevindt, blijft geheel onduidelijk.

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

De Van Dale-taaltips zijn ook te vinden op de website van Schrijven Online.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.