Taaltip: vegetariër of vegetarisch?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is ‘zij is vegetarisch’ correct?

 

Volgens sommigen niet. Ze wijzen daarbij op de hoofdbetekenis van het woord vegetarisch: ‘van, als, voor vegetariërs’. Die laat zich slecht combineren met personen en daarom wringt een zin als zij is vegetarisch - alsof zij voedsel is voor een vegetariër.

 

Wel kun je zeggen:

 

  • vegetarische recepten
  • een vegetarisch restaurant
  • zij eet vegetarisch

Anderen vinden dat het woord vegetarisch een betekenisontwikkeling heeft doorgemaakt. Je kunt er ook mee aanduiden dat iemand de vegetarische beginselen (het vegetarisme) aanhangt. In dat geval kun je wel zeggen zij is vegetarisch, zoals je ook kunt zeggen: zij is liberaal, socialistisch etc.

 

Het Groot woordenboek hedendaags Nederlands van Van Dale sluit zich bij die laatste opvatting aan en vermeldt de voorbeeldzin zij is vegetarisch, met de definitie ‘zij is vegetariër’, maar bij de voorbeeldzin staat wel een waarschuwend label: spreektaal. Dus toch een beetje oppassen.

 

Wil je alle problemen voorkomen, dan kun je beter zeggen of schrijven: zij is vegetariër. Dat is namelijk altijd goed.

  

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.