Pleonasmen: is ‘een klein huisje’ correct Nederlands?

 
‘Een klein huisje’ is eigenlijk dubbelop. Het verkleinwoord ‘huisje’ duidt al aan dat het huis klein is. We noemen zoiets een pleonasme. In de nieuwste Dikke Van Dale staat er een interessant kadertje over.

 

Pleonasmen duiden vaak op onzorgvuldig taalgebruik en dan kun je ze maar beter vermijden. Maar soms zet je het middel doelbewust in. Als je het hebt over een ‘pasgeboren zuigeling’ (alle zuigelingen zijn pasgeboren), benadruk je hoe jong en kwetsbaar het kindje nog is.

 

Vroeger was ‘een mondeling gesprek’ ook een pleonasme, want elk gesprek was immers mondeling. Maar tegenwoordig kun je ook een gesprek voeren via de sociale media, chatboxen en apps. Als je daaraan refereert, kun je het wel degelijk hebben over ‘een mondeling gesprek’.

 

Kortom, een pleonasme hoeft niet fout te zijn, maar zet het middel wel bewust in. Werk slordige, onbedoelde pleonasmen liever weg.

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

 

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen