Taaltip: statie of staatsie?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is het statie of staatsie?

 

Dat hangt ervan af: beide woorden bestaan, maar ze hebben verschillende betekenissen.

 

Met ‘statie’ duid je onder andere de standplaats van een priester aan. En ook: elk van de veertien afbeeldingen die samen de kruisweg van Christus afbeelden.

Het is afkomstig van het Latijse woord ‘statio’ (= het stilstaan, standplaats).

 

Verder ken je het woord natuurlijk vanwege de samenstelling: statiegeld.

 

Het woord ‘staatsie’ betekent: uiterlijke pracht en praal zoals die bij bepaalde gelegenheden tentoongespreid wordt. Je denkt er al gauw bij aan koningen. Het officiële portret van de koning en/of koningin wordt bijvoorbeeld ‘staatsieportret’ genoemd en een met veel ceremonieel omgeven staatsbezoek heet een ‘staatsiebezoek’.

De Dikke Van Dale meldt dat woord vermoedelijk is ontstaan als  een versmelting van ‘stage’ en ‘staat’.

 

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.