Wat is onjuist aan 'Detailhandel wacht grote veranderingen'?

Krant: 'Detailhandel wacht grote veranderingen'.

Zonder taalfout zou dit nog groter nieuws zijn. 'Wacht' moet namelijk 'wachten' zijn.

Uitleg

De persoonsvorm van een zin richt zich naar het onderwerp. Als het onderwerp in het enkelvoud staat, staat de persoonsvorm ook in het enkelvoud. En bij een meervoudig onderwerp hoort een meervoudige persoonsvorm.

De zin 'Detailhandel wachten grote veranderingen' zit anders in elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken. Zinnen beginnen vaak met het onderwerp, maar dat is hier niet het geval. 'Detailhandel' is hier niet het onderwerp, maar een zogeheten ondervindend voorwerp (dat is een neefje van het bekendere meewerkend voorwerp). 

Het onderwerp van de zin is 'grote veranderingen'. Dat is een meervoud en daarom staat de persoonsvorm ook in het meervoud: 'wachten'. Als we het onderwerp in het enkelvoud zetten, verandert de persoonsvorm mee:

    • Detailhandel wachten grote veranderingen.
    • Detailhandel wacht een grote verandering.

 

Theo de Boer, auteur van het Van Dale Taalhandboek Nederlands


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.