Etymologie: waar komt het woord 'wereld' vandaan?

Het woord wereld kan slaan op de aarde als geheel, maar ook worden gebruikt ter aanduiding van ‘de mensen’ of een groep mensen die een gemeenschap vormen. Maar waar komt het woord wereld vandaan?


Daar zijn in onze taalgeschiedenis verscheidene verklaringen voor aangevoerd. De grootste middeleeuwse schrijver in ons taalgebied, Jacob van Maerlant, was een enthousiast etymoloog, die dan ook regelmatig de herkomst van woorden trachtte uit te leggen en dat dan deed aan de hand van andere woorden. Zo meende Maerlant dat de wereld zo heette omdat ‘alles hier zo warrelt’.

 

Die etymologische verklaring moet niet al te serieus genomen worden, het is een volksetymologie. Wereld stamt in werkelijkheid van het Latijnse woord vir (man) en een Gotisch woord alds (tijdperk, leeftijd) en betekent dan ook eigenlijk zoveel als ‘mensenleeftijd’ en vervolgens ‘periode’ en ‘de mensen die in zo’n periode leven, de mensheid’. De wereld is dus eigenlijk genoemd naar zijn bewoners.

 

Wereld in de Dikke Van Dale Online, maart 2019:


Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.