Van Dale Werkwoordgrammatica's: Drietrapsraket maakt einde aan rocket science

In een tijd waarin raketten net zo hard opstijgen als (wanneer alles goed gaat) landen, zou het leren van een taal geen raketwetenschap meer moeten zijn. Dat vonden en vinden we bij Van Dale ook. Daarom verschenen in 2011 de Van Dale Grammatica’s. Kernpunten van deze vernieuwende serie: leren op je eigen niveau, overzichtelijke tabellen en een puntsgewijze opsomming van wat je moet weten van de grammatica van het Nederlands of een vreemde taal. De afgelopen jaren wisten vele gebruikers de vernieuwende Van Dale Grammatica’s te vinden.

Nu is er een vervolg op de succesvolle grammaticaserie: de Van Dale Werkwoordgrammatica’s. Het vervoegen van werkwoorden is nog altijd  een van de grootste struikelblokken bij het leren en gebruiken van een taal. Met de Van Dale Werkwoordgrammatica’s hopen we dat obstakel uit de weg te ruimen.

Theorie, tabellen & register
Net als de bestaande serie grammatica’s zijn de Van Dale Werkwoordgrammatica’s ingedeeld in niveaus op basis van het Europees Referentiekader (ERK). Ze zijn ontwikkeld en geschreven door ervaren taaldocenten. In samenwerking met Van Dale bedachten de auteurs een drietrapsraket, die het vervoegen van werkwoorden en vooral ook begrijpen van werkwoordvervoeging een stuk eenvoudiger moeten maken.

Het werkt als volgt:

1. In het eerste deel lees je alles over de theorie van werkwoorden 
2. Het tweede deel van het boek is gereserveerd voor werkwoordtabellen op verschillende niveaus:
- hoe hoger het niveau, hoe meer tijden er worden behandeld
- onder de tabellen staat extra uitleg
- heldere voorbeelden laten zien hoe je de werkwoorden in de praktijk gebruikt
- als extraatje krijg je informatie over voorzetsels waarmee de werkwoorden gecombineerd worden
- als extraatje vind je vaak ook uitdrukkingen met de werkwoorden uit de tabel
3. Achter in het boek is een uitgebreid werkwoordregister opgenomen. Vanuit het register word je verwezen naar de juiste tabel in het tweede deel.

Wordt werkwoorden vervoegen in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans voortaan een kwestie van
3, 2, 1, lift-off? Met de Van Dale Werkwoordgrammatica’s maak je in ieder geval een goede start bij het leren van je favoriete talen. De Van Dale Werkwoordgrammatica’s tillen je werkwoordkennis blijvend naar een hoger plan!

Tjerk Hacquebord, redacteur bij Van Dale Uitgevers

Meer weten? Bekijk hieronder het inkijkexemplaar of ga naar de Van Dale-webwinkel.

Van Dale Werkwoordgrammatica

Vorig artikel
Volgend artikel