Donkere corona-avonden

Ik weet dat sommige mensen enorme voordelen zien in de coronacrisis, ik vind het vooral heel deprimerend. Het afstand houden in de supermarkt alsof iedereen schrikdraad op zijn lijf heeft, en dan weer de mensen die daar dwars doorheen walsen, de sombere horecaondernemers, de exponentiële grafieken en de onophoudelijke stroom slecht nieuws, ik krijg er het gevoel van of de wereld zijn einde nadert.

Nou vooruit, een paar lichtpuntjes zijn er natuurlijk wel. Ik zou geen uitgever zijn als ik niet blij was dat er meer boeken worden verkocht, dat er meer wordt gelezen. En dan ons potje Scrabble ’s avonds. We moesten even een drempeltje over, het heeft niet zo’n flitsend imago. Maar Scrabble is zo’n heerlijk overzichtelijk wereldje. De letters die je getrokken hebt, drie keer letterwaarde, twee keer woordwaarde.

Ik ben lexicograaf, dus ik heb een imago hoog te houden. En we hebben een moeilijkheidsgraad: we spelen in het Engels. Eindeloos zit ik te puzzelen met de letters op mijn plankje. En dan moet ik altijd checken in de Van Dale App of het woord wel bestaat, want Engels is niet mijn moedertaal. Het is natuurlijk een fantastisch woordenboek, maar de  werkwoordsvervoegingen en meervouden die je bij Scrabble mag leggen, vind je er niet in.

Voor het Nederlands heeft Van Dale daarom al sinds jaren een woordenlijst voor Scrabble. En die verschijnt nu in een nieuwe editie, helemaal up-to-date. Het is de officiële wedstrijdlijst van de bonden in Nederland en Vlaanderen. Essentieel om Scrabble te kunnen spelen op die donkere corona-avonden en een ideaal cadeautje voor Sinterklaas of Kerst met een beperkt aantal gasten.

En weet je wat? Gisteravond heb ik gewonnen.

 

 Jaap Parqui, taaluitgever bij Van Dale Uitgevers

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen