De Woorden van de Week – week 9

Welke nieuwe Nederlandse en Vlaamse woorden vielen Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, vorige week op in de media? In week 9 van 2020 werden de volgende woorden door Ton den Boon geselecteerd als Woord van de Dag:

Definitie

gasklever (de, -s) (ongunstig) (in een wijk die van het gas af moet) een bewoner die om financiële of andere redenen wil vasthouden aan het gebruik van aardgas om het huis te verwarmen, erop te koken e.d.

2. die-in - 27/02/2020

Definitie

die-in (de, die-ins) protestactie waarbij de demonstranten op de grond (gaan) liggen om stervenden of gestorvenen na te bootsen, o.a. gebruikt door milieu- en klimaatactivisten die vrezen dat de wereld onleefbaar wordt voor mens en dier, synoniem lie-in, ontleend aan Engels die-in

3. ringbestrijding - 28/02/2020

Definitie

ringbestrijding (de, -en) bestrijding van een epidemische infectieziekte door de infectiehaard te isoleren, evenals de kringen van personen rond die infectiehaard

Het Woord van de Dag is elke werkdag te lezen op het Van Dale Taalpodium en in Van Dale Online.

Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. De volledige artikelen zijn te lezen op de website van Taalbank.nl.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Zeven dagen, zeven regels. Meld je aan voor de Van Dale Taalregelchallenge 'Maar zo heb ik het geleerd!' en ontvang zeven dagen lang elke ochtend een kleine taaltest. In de bijbehorende video legt taalkundige Wouter van Wingerden in één minuut een bekende taalkwestie uit. Vervolgens krijg je drie meerkeuzevragen. Zo wordt jouw Nederlands elke dag beter!