De Woorden van de Week – week 24

Welke nieuwe Nederlandse en Vlaamse woorden vielen Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, vorige week op in de media? In week 24 van 2019 werden de volgende woorden door Ton den Boon geselecteerd als Woord van de Dag:

proletenprotocol – 10-6-2019

Definitie

proletenprotocol (het, g.mv.) overschrijding van en/of lompe toepassing van de voorschriften en (fatsoens)regels in het maatschappelijk verkeer, met name in het internationale diplomatieke verkeer

ritcoin – 12-6-2019

Definitie

ritcoin (de, -s), digitaal betaalbaar recht dat je moet betalen om in de spits ergens met auto, motor e.d. te mogen rijden, naar analogie van Engels bitcoin gevormd met het Nederlandse woord rit (tocht met een voertuig)

roestuin – 13-6-2019

Definitie

roestuin (de, -en) tuin of een deel daarvan waar je planten kweekt waarvan geestverruimende middelen gemaakt worden 

 

Het Woord van de Dag is elke werkdag te lezen op het Van Dale Taalpodium en in Van Dale Online.

Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. De volledige artikelen zijn te lezen op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.