’t sexy fokschaap

Een heel goed idee van René de Wild, de nieuwe onderwijsadviseur bij Van Dale. Posters maken voor in de klas. Posters die er niet alleen leuk uitzien, maar waar leerlingen Nederlands, Engels, Frans en Duits ook echt iets aan hebben.

Ik stak mijn vinger gretig op. Ik heb leservaring als bevoegd docent en heb als uitgever al vaker — met veel plezier — didactisch materiaal ontwikkeld. Dit lijkt mij een geweldige klus!

Ik was iets te gretig, misschien. Want toen ik er eens goed voor ging zitten om inhoud aan die posters te geven, staarde een leeg computerscherm me satanisch aan. Het moesten onderwerpen zijn waar je leerlingen verder mee helpt, maar die toch kort en aansprekend zijn. Vier verschillende onderwerpen voor vier talen. Oei.

Voor Nederlands was het een inkoppertje. ’t sexy fokschaap is de opwindende opvolger van ’t kofschip, omdat we tegenwoordig ook werkwoorden hebben waarvan de stam eindigt op een x. Voor Frans konden we het maison d’être uit ons prachtige en spiksplinternieuwe Oefenboek grammatica Frans overnemen (leuk om te bekijken!). Bij Engels en Duits haperde ik. Bij de shit rule kon ik me een visueel interessante poster voorstellen, maar de regel (She, He en IT vervoegen het werkwoord met een s) vond ik wat magertjes. En voor Duits wist ik het al helemaal niet. Gelukkig kwam een collega met Duitse valse vrienden en de verwarrendste woordparen in het Engels.

De ontwerpers van Villa Grafica maakten er vrolijke posters van — een taal leren is namelijk leuk! — met een sexy roze schaap, een dessert vol deserts, zeeën en Meere en een statig maison d’être. In geen enkel talenlokaal mogen ze nog ontbreken. Ze zien er aantrekkelijk uit en, belangrijker, ze zorgen dat leerlingen deze onderwerpen hun leven lang onthouden.

Wil je ook onze posters aan de muur? Vul dan dit formulier in en wij versturen ze naar je toe.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Van Dale Online op school biedt middelbareschoolleerlingen een veilige omgeving, vol met betrouwbare taalkennis. Voor ieder onderwijsniveau is er bij Van Dale Online op school een passende oplossing. Kijk hier voor meer informatie>>>