Column van Jaap Parqui: Lekker lang sudderen

En weer heb ik het stuk dat ik moet schrijven te lang uitgesteld. Ik vind schrijven het moeilijkste wat er is en dat terwijl ik het veel moet doen. Deze maandelijkse column, bijvoorbeeld, plannen voor de projecten die we gaan doen bij Van Dale en e-mail, heel veel e-mail. Ik vind schrijven zo moeilijk, omdat je over zo veel verschillende dingen moet nadenken, die uiteindelijk allemaal moeten kloppen. Wat wil je eigenlijk zeggen? Hoe kun je een stuk helder opbouwen? Hoe kun je zorgen dat de lezer geprikkeld en geboeid wordt, dat je stuk leuk is om te lezen? Wat is de juiste toon? Hoe kies je die woorden die precies uitdrukken wat je wilt zeggen en die de gevoelswaarde hebben die je bedoelt?

En dus draai ik nog eens een wasje, haal een lapje over het aanrecht. De huizen van schrijvers zijn schoner dan van wie ook. En dan schrijf ik weer een alinea. Vroeger vond ik dat je je niet moest aanstellen en zo’n stuk in één keer op papier moest gezet, maar ik heb iets ontdekt. Zo’n stuk kun je juist het best schrijven als je niet achter je computer zit. Het machientje achter in mijn hoofd draait de hele dag gewoon door. Op de fiets heb ik opeens een andere invalshoek voor een stuk in mijn hoofd. Bij de koffieautomaat weet ik opeens een goede openingszin. Dus ik vecht niet meer met mezelf als ik moet schrijven: ik ga aan wat anders werken, want uitstellen en laten liggen is deel van het proces, als een stoofschotel die lekker lang moet sudderen om op smaak te komen. En toch staat mijn stoofschotel altijd keurig op tijd op tafel.

Ik heb leuk nieuws voor schrijvers: Van Dale heeft een prachtige nieuwe synoniemenapplicatie gelanceerd: Van Dale Synoniemen Online. Die helpt je om niet steeds hetzelfde woord in een tekst te gebruiken en om precies dat woord te kiezen dat je nodig hebt. In de eerste alinea had ik bijvoorbeeld pakken kunnen gebruiken, of de aandacht gevangen houden, maar boeien drukte preciezer uit wat ik wilde zeggen.

Van Dale Synoniemen Online - pakken

Iedereen met een abonnement op een Nederlands woordenboek in onze onlineapplicatie voor professionals krijgt het er gratis bij – 80.000 trefwoorden met 300.0000 synoniemen. Dat is vele malen meer dan wat je tot nu op internet kon vinden.

En nog meer goed nieuws. Als je je tekst dan uiteindelijk af hebt, blijkt schrijven toch eigenlijk heel leuk te zijn.

 

Jaap Parqui (uitgever) en Heleen de Ryck (manager new business) delen maandelijks op het Van Dale Taalpodium wat hen inspireert en opvalt in de taalwereld.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.