Woord van de Dag: gelehesjesactie

Weekblad De boerderij schrijft vandaag:

 

Franse boeren voegen zich bij gele-hesjesactie.

 

Afgelopen woensdag lazen we in het Nederland Dagblad al:

 

De Franse politie heeft dinsdag veel blokkades van betogers verwijderd, maar het gelehesjesprotest tegen de verhogingen van brandstofprijzen gaat door.

 

Met beide woorden – gelehesjesactie en gelehesjesprotest – worden blokkadeacties van burgers (en nu dus ook boeren) aangeduid die bedoeld zijn als protest tegen de hoge brandstofprijzen. De protesten hebben zich inmiddels naar het noorden toe uitgebreid, want ook in België zijn er inmiddels gelehesjesblokkades.

 

Alleen al vanwege de spelling is gelehesjesactie een interessant woord. Het moet – net als gelehesjesprotest en gelehesjesblokkade – zonder spaties of koppeltekens worden gespeld. Het is namelijk een samenstelling van de uitdrukking gele hesjes (een metonymische aanduiding voor straatdemonstranten in gele hesjes, in het Frans gilets jaunes genaamd, kennelijk ook al zijn die hesjes oranje) en actie (respectievelijk protesten blokkade).

 

Definitie

gelehesjesactie (de, -s) protestactie van straatdemonstranten die (gele of soms ook wel oranje) veiligheidshesjes dragenvertaling van Frans action (des) gilets jaunes

 

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

 

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.