Word wakker of Wordt wakker?

Wat is juist?
Word wakker of Wordt wakker?

Antwoord
Word wakker is altijd correct. In het meervoud is ook Wordt wakker mogelijk, maar dat is ouderwets en daarom raden we het af.

Uitleg
Als je één persoon wakker wilt maken, is het duidelijk. Om de gebiedende wijs te krijgen, neem je de stam van het werkwoord. De stam van worden is word en dus is het: word wakker!

In het meervoud liggen de zaken wat gecompliceerder. Stel dat er een hele slaapzaal gewekt moet worden, dan hebben sommigen de neiging om er in de spelling een t aan vast te plakken: wordt wakker! Maar die t is onnodig. Ook tegen een groep roep je: word wakker!

Dat is te zien als je een werkwoord neemt waarvan de stam niet op een t-klank eindigt, bijvoorbeeld bellen. Als er brand uitbreekt vlakbij een groep mensen, roep je: bel de brandweer!

Belt de brandweer zul je dan niet snel horen. Die t in het meervoud van de gebiedende wijs werd vroeger wél gebruikt, wat je nog kunt zien in ouderwets aandoende formules als Komt allen tezamen of Gaat heen en vermenigvuldigt u. Maar in hedendaags Nederlands gebruiken we die slot-t niet meer. Het is dus: bel de brandweer en word wakker, ook als je meerdere mensen aanspreekt.


Voorbeelden
Kom allemaal naar de vergadering! [meervoud]
Rijd voorzichtig! [enkelvoud én meervoud]
Hoed u voor namaak! [enkelvoud én meervoud]

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen