Typhoon en talent Guus van der Steen grootste winnaars Van Dale SPOKEN Awards

Op woensdag 2 december vond in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de uitreiking plaats van de eerste Van Dale SPOKEN Awards. Hiphopartiest Typhoon werd in de spotlights gezet als ‘Grootste Inspirator’ in het Spoken Word-genre, terwijl Guus van der Steen van alle winnende performers werd gekozen als hét talent en de ‘Meest Inspirerende Ontdekking’.

Spoken Word is een kunstuiting die verwant is aan zowel rap en stand-upcomedy als literatuur en poëzie. Het genre kenmerkt zich door energieke, taalvirtuoze performances die soms maatschappijkritisch zijn, maar altijd rauw en eerlijk, met sterke emoties en briljante taalvondsten. Performers komen uit alle lagen van de bevolking en weten hun publiek op een verrassende, pakkende en inspirerende manier bij de kladden te pakken.

Winnaars
Op het SPOKEN-platform, www.spoken.fm, en in voorrondes konden woordkunstenaars uit heel Nederland zich profileren en kandideren voor een Van Dale SPOKEN Award. Uit de meer dan 150 kandidaten kwamen 20 genomineerden naar voren. Er werden awards uitgereikt in vier categorieën: comedy, lyrics, storytelling en poetry. De allereerste prijzen gingen naar:

SPOKEN Comedy 2015 | Guus van der Steen
SPOKEN Lyrics 2015 | Seckou Ouloguem 
SPOKEN Storytelling 2015 | Onias Landveld 
SPOKEN Poetry 2015 | Dean Bowen

De jury lette bij alle kandidaten op de volgende zaken:

  • Zeggingskracht: wat is de boodschap van de artiest en komt deze over?
  • Virtuositeit: in hoeverre maakt de artiest op kunstzinnige manier gebruik van taal?
  • Performance: in hoeverre lukt het de artiest om met het stuk gevoel los te maken bij het publiek?
  • Mediavaardigheid: hoe goed zou het de artiest lukken tijdens een televisie-interview de juiste combinatie van boodschap en gevoel over te brengen?

De performer met de meeste punten en daarmee hét Spoken Word-talent van het jaar werd Guus van der Steen, die daarvoor de Van Dale SPOKEN Award ‘Meest Inspirerende Ontdekking’ in ontvangst nam.

Van Dale SPOKEN Award voor Typhoon
Een speciale Van Dale SPOKEN Award werd uitgereikt aan Typhoon. Hij wordt gezien als de ‘Grootste Inspirator’ in deze jonge kunststroming. Het juryrapport prijst hem daarom: ‘Typhoon heeft het afgelopen jaar de meest krachtige bijdrage geleverd aan het genre Spoken Word. Door vanuit eigen werk en vanuit eigen kracht een grote groep mensen te interesseren voor de tekstualiteit van populaire kunst.’

De jury bestond uit: Kevin de Randamie (initiator Van Dale SPOKEN Awards | Braenworks), Manu van Kersbergen (uitgeverij Rorschach), Ton den Boon (hoofdredacteur Dikke Van Dale) en Myrthe van der Wolf (muziekjournalist De Telegraaf).

SPOKEN-theatertour
De Van Dale SPOKEN Awards zijn een springplank voor nieuw talent. De tien performers met de hoogste scores maken volgend jaar een theatertour door Nederland.

Voor meer informatie over SPOKEN en de Van Dale SPOKEN Awards: www.spoken.fm

Vorig artikel
Volgend artikel