De uitgebrande brommer en de afgebrande auto

Liquidaties komen tegenwoordig zo vaak voor, dat we er niet meer van opkijken. Behalve misschien als er bijzondere details bij komen kijken. Voor taalkundig geïnteresseerden was dat het geval bij een criminele afrekening in februari 2015. Nos.nl schreef daarover: 'Rond 02.00 uur vond de politie de dode man op straat.' Tot zover niets bijzonders. Maar dan komt het: 'Kort daarop troffen agenten een uitgebrande brommer aan [...]'.

Voor sommige taalgebruikers doet die woordcombinatie vreemd aan. Oké, een huis of een ander gebouw kan uitbranden. Een auto waarschijnlijk ook nog. Maar een brommer? Bij uitbranden denken veel mensen toch aan een object dat inhoud heeft, iets met een aanzienlijke lengte, breedte en hoogte. Een huis voldoet aan die eis, maar een brommer of bijvoorbeeld een boom of een heideveld niet.

Het woordenboek lijkt de twijfelaars echter ongelijk te geven. Van Dale geeft als een van de betekenissen bij uitbranden: 'door vuur verwoest worden'. Dat kan natuurlijk ook opgaan voor die brommer van hierboven. Maar als voorbeelden van wat kan uitbranden, geeft het woordenboek dan weer 'het huis', 'de auto' en 'steden'. Dat geeft toch weer wat brandstof aan onze onzekerheid.

Die twijfel wordt verder aangewakkerd als we op NOS-Teletekst (18-6-2015) lezen: 'De eerste auto brandde om 02.00 uur af in Haarlem-Noord.' Hé, denk je dan onwillekeurig: kan dat, een afgebrande auto?

Vorig artikel
Volgend artikel