Surfte of surfde?

Wat is juist: surfte of surfde

Antwoord 
Het kan allebei. Surfte is de gebruikelijkste vorm.

Uitleg
De gewone regel om te bepalen of je een t of een d schrijft is: naar de uitspraak luisteren. Klinkt de laatste medeklinker van de stam stemloos – dat is het geval bij f, k, p, s, t, ch en x – dan krijg je een t. In alle andere gevallen schrijf je een d. Bij surfen is die regel lastig te hanteren. Dat komt omdat de uitspraak van dat woord niet vastligt. De meeste mensen spreken de f in surfen ook echt uit als een f. In dat geval leidt de regel tot een t: surfte, gesurft. Máár: je kunt die f ook als een v uitspreken. Dan valt het woord opeens in het andere bakje. Wie surven> zegt, spreekt een stemhebbende medeklinker v uit, en als zo iemand consequent is, dan zal hij of zij dus ook een d moeten schrijven: surfde, gesurfd.

Dit verschijnsel – twee uitspraakmogelijkheden, twee spellingen – doet zich bij nog enkele andere werkwoorden voor. De bekendste zijn leasen en bridgen.

Voorbeelden

  • We hebben urenlang op internet gesurft zonder het antwoord te vinden.
  • Als je even had gesurfd, had je het zo kunnen vinden.
Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Maak kennis met de Van Dale Taalsnacks: behapbare onlinetaaloefeningen waarmee de taalkennis weer opgehaald wordt. De serie Van Dale Taalsnacks Correct Nederlands behandelt de 15 belangrijkste taalregels en wordt wekelijks geserveerd in de mailbox! Probeer nu>>>