Schrijf mee aan het digitale geurenwoordenboek van de Geurbank.

Onze neus is hèt orgaan van het geheugen. Geur fungeert als een `startmotor’ voor herinneringen aan schijnbaar vergeten belevenissen. Geur is een krachtige drager van herinneringen en emoties. Vijftig jaar geleden had je je omgeving moeiteloos aan de hand van geuren kunnen beschrijven. Nu zijn de geuren van de vismarkt, van paarden, van een leerlooierij en het slachthuis voor velen alleen nog heimwee-geuren, en roepen ze bij anderen associaties op met armoede en overlast.

Doe mee
Omdat het ons meestal ontbreekt aan de juiste woorden om geuren te omschrijven, vragen we iedereen om mee te werken aan het opbouwen van het digitale geurenwoordenboek van de Geurbank op Facebook; associeer, fantaseer en probeer geuren een naam te geven. Welke geuren fascineren u, waar hebt u emotionele herinneringen aan? Welke geuren zijn onvergetelijk of zijn onlosmakelijk verbonden met gebeurtenissen? Ga naar de Facebookpagina van de Geurbank,  omschrijf in uw bericht een geur en geef er een naam aan. Voeg eventueel een foto toe. 

Geurbank

''Als ik bij mijn islamitische slager op de Wolphaertsbocht ben, dan voel  ik me weer even in Marokko. Ik noem die geur kind.''
- Mevr. A. Zeyara

De digitale Geurbank is onderdeel van de tentoonstelling `Het Gemengde Gemengd’, die de hele maand november 2014 op Katendrecht (Rotterdam) te bezoeken is. In de tentoonstelling staan geurzuilen waaraan bezoekers kunnen ruiken en waar ze uitspraken over geuren kunnen lezen, beluisteren en opschrijven. Tijdens culinaire avonden zijn er geuren uit alle werelddelen te ruiken.