Column van Hans de Groot: fietsers daar

Als je in Utrecht woont en weleens op de fiets zit, kom je regelmatig een bordje tegen dat de fietser erop wijst dat hij of zij niet de hoofdbaan moet volgen, maar een speciaal voor de fietser ingerichte rijstrook. Op zich een heel vriendelijke maatregel die beoogt de fietser een veiliger route te bieden. En toch maakt het bordje mij altijd boos. Dat komt door de tekst op het bord, om precies te zijn één woord in de tekst. Er staat namelijk 'fietsers daar'. En ik val over het woordje 'daar'.

De strekking van 'daar' is namelijk dat het ergens anders is, waardoor je je als fietser enigszins weggestuurd voelt. Je mag niet 'hier' zijn, gezellig bij de anderen; nee,  je moet naar daar.

Het zou een stuk aangenamer zijn geweest als de tekst had geluid: 'fietsers hier'. Dat had precies hetzelfde effect gehad (je wordt naar een andere route geleid), maar het klinkt veel vriendelijker en uitnodigender.

In het licht van al het leed in de wereld is dit natuurlijk niet echt een kwestie waar je je druk over moet maken. Maar in het kader van kleine dingen doen om het leven wat aangenamer te maken hierbij toch een oproep aan de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen: laat alstublieft het woordje 'daar' door 'hier' vervangen. Ik heb gezegd.

Hans de Groot, freelance redacteur Nederlands en Zweeds.