Hét Van Dale Jubileumwoord is bekend!

Van 28 augustus tot en met 22 september 2014 kon er gestemd worden op honderdvijftig Jubileumwoorden. De honderdvijftig Van Dale Jubileumwoorden zijn Nederlandse woorden die voor het eerst werden aangetroffen of courant werden in een van de jaren tussen 1864 en 2014.

Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook en in radio- en tv-programma’s werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden en werden er oproepen tot stemmen geplaatst. In totaal is er ruim 12.500 keer gestemd op de Van Dale Jubileumwoorden. Het Jubileumwoord dat de meeste stemmen heeft gekregen en dat volgens jou hét Van Dale Jubileumwoord moet zijn, wordt in het filmpje hieronder bekendgemaakt door Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, en Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

Van Dale Jubileumwoord – top 5

bolleboos
Jaar: 1866
BOLLEBOOS, m. (…bozen), (fig.) een bijzonder knap mensch; iemand die in iets uitmunt: ’t is een –.
Uit: Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal, door J.H. van Dale, 3e editie, 1884.
regelneef
Jaar: 1977
re’gelneef, m. (-neven), iem. met een overdreven organisatiedrift, die alles wil regelen (2.) (in de jaren ’80 door Koot en Bie gelanceerd woord); ...neverij, v., g.mv., overdreven organisatiedrift, het alles willen regelen (2.).
Uit: Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse taal, 11e editie, 1984.
bekokstoven
Jaar: 1900
BEKOK’STOVEN, (bekokstoofde, heeft bekokstoofd), heimelijk, buiten iem. om tot stand brengen, regelen; bekonkelen.
Uit: Van Dale’s Nieuw groot woordenboek der Nederlandse taal, 7e editie, 1950.
selfie
Jaar: 2013
sel·fie zelfstandig naamwoord; de (m); meervoud: selfies Engels (voorlopig toegevoegd in 2013). 1. fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op sociaalnetwerksites e.d.
Uit: Dikke Van Dale Online, mei 2014.
prima
Jaar: 1868
PRIMA, v. de hoogste klas; de eerste soort; eerste wissel (welken men trekt in tegenstelling van secunda en tertia, die van hetzelfde bedrag en voor dezelfde zaak moet betaald worden, als de eerste verloren ging).
Uit: Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal, 2e editie, 1874.

De hoofdprijswinnaar is geworden ...
Van de vele deelnemers is mevrouw Van der Laan de gelukkige winnares van de hoofdprijs geworden. Zij heeft het ‘150 jaar Dikke Van Dale’-arrangement gewonnen ter waarde van € 310,-, aangeboden door Fletcher Hotel Dikke Van Dale in Sluis. De tien winnaars van het boek Verhalen over taal – 150 jaar Van Dale zijn per e-mail op de hoogte gebracht.Vorig artikel
Volgend artikel