De koploper ...

Vraag 
Wat is beter: de koploper straalt uit dat het kampioen wil worden of de koploper straalt uit dat hij kampioen wil worden? Of nog iets anders? 

Antwoord
Grammaticaal correct is: de koploper straalt uit dat hij kampioen wil worden. Maar een betere formulering is: de koploper straalt uit dat men kampioen wil worden.

Uitleg
De Volkskrant van 27 februari 2017 schrijft naar aanleiding van de overwinning van Feyenoord op PSV: ‘In alles straalde de koploper uit dat het na 18 jaar weer landskampioen wil worden.’ Dat woordje het is hier niet op zijn plaats. Met het persoonlijk voornaamwoord het verwijs je immers naar personen of zaken die onzijdig zijn. Maar koploper, waarnaar het hier verwijst, is geen onzijdig woord (je zegt immers niet: ‘het koploper’), maar een mannelijk woord (‘de koploper’). Daarom had er eigenlijk moeten staan: ‘dat hij [...] weer kampioen wil worden’.

Veel mensen vinden dat op zich correcte hij hier raar klinken. Dat komt doordat koploper hier op een collectief duidt, terwijl hij enkelvoud is. Gelukkig is er een goed alternatief: men. Schrijf dus liever: ‘De koploper straalt uit dat men kampioen wil worden.’

Vorig artikel
Volgend artikel