Het nieuwe Groene Boekje is verschenen

Den Haag - Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vandaag het eerste nieuwe Groene Boekje in ontvangst genomen. ‘Het nieuwe Boekje houdt meer rekening met de wensen van de gebruiker', aldus de minister.

Het nieuwe Groene Boekje

De nieuwe editie van het Boekje is meer toegespitst op de specifieke spellingvragen die mensen hebben. Het bevat een selectie van trefwoorden die de afgelopen jaren het meest werden opgezocht in de onlineversie. Ook nieuwe woorden als zzp'er en vasteklantenkaart hebben een plek gekregen in de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal. In totaal zijn 10.000 nieuwe woorden toegevoegd. Bij de woorden die zijn opgenomen, staat bovendien meer informatie, zoals verkleinwoorden en werkwoordstijden. De nieuwe editie is dikker en overzichtelijker geworden dan haar voorganger.

Ook Surinaams-Nederlandse en Caraïbisch-Nederlandse woorden zijn opgenomen in het nieuwe Groene Boekje, zoals okselmouw en zuilcactus. Taal laat zien hoe een maatschappij zich ontwikkelt, zo werd duidelijk tijdens de presentatie. ‘Blijkbaar zijn we ons meer bewust van de diepe verbinding die we hebben met onze voormalige koloniën. Antillianen en Surinamers zijn niet alleen sprekers van het Nederlands: ze hebben er ook invloed op’, sprak Bussemaker.

Niet alleen het Groene Boekje, ook de website Woordenlijst.org is in een nieuw jasje gestoken en bovendien zijn de functionaliteiten ervan uitgebreid.

Het Groene Boekje is gelijktijdig in Den Haag en Brussel overhandigd aan de verantwoordelijke ministers, respectievelijk Jet Bussemaker en Hilde Crevits. Met de officiële spelling draagt de Taalunie bij aan een eenduidige communicatie in het Nederlands taalgebied. Het stelt mensen in staat goed te schrijven en beter te communiceren. Het nieuwe Groene Boekje wordt uitgegeven door Van Dale Uitgevers en is in opdracht van de Taalunie samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.

Het Groene Boekje (ISBN 9789460772832) is vanaf morgen te koop in boekhandels en op de Van Dale-website.

 

  Taalunie    Van Dale Uitgevers   INL  
Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen