De wielerkaravaan komt eraan en Apeldoorn kleurt giroroze? Giroroze?

We kijken er al niet meer van op: de start van een grote wielerronde in Nederland. Al in 1954 hadden we hier een Tourstart, en daarna nog vijf keer. De Ronde van Spanje oftewel de Vuelta begon in 2009 in Assen (waar ze toch echt geen Spaans spreken) en de Giro d'Italia wordt dit jaar – na eerdere starts in Groningen en Amsterdam – weggeschoten in Apeldoorn, nu niet een plaats waarbij je onmiddellijk aan 'la dolce vita' denkt.

Apeldoorn en wijde omstreken malen hier echter niet om en zullen massaal giroroze kleuren. Waarom eigenlijk roze? Dat is omdat de leider in het algemeen klassement van de Giro de roze trui mag dragen. Een traditie die teruggaat op de organisator van het eerste uur, de krant La Gazzetta dello Sport, die sinds jaar en dag op roze papier wordt gedrukt.

Als kleur heeft het giroroze een andere kleur inmiddels volledig verdrongen: het giroblauw. Dat was de huiskleur van de inmiddels allang verdwenen Postgiro, een betalingsdienst die in de vorige eeuw veel succes had met de reclameslogan 'Giroblauw past bij jou'. De Postgiro bestaat allang niet meer; die is uiteindelijk opgegaan in ING.

Grappig is wel dat deze beide giro's, de wielerronde en de betalingsdienst, toch familie van elkaar zijn. Het Italiaanse 'giro' betekent namelijk 'draai, ronde' en hieruit heeft zich ook de financiële betekenis ontwikkeld: een circulatiesysteem van geld waar geen contanten meer aan te pas komen. Zo beschouwd loopt er een rechte lijn van giroblauw naar giroroze.