Zoek de fout: 'We hebben een vruchtbare gedachtenwisseling gehad'.

Wat veel mensen niet weten, is dat je geen tussen-n schrijft in samenstellingen die beginnen met 'gedachte'. Correct volgens de officiële spelling is 'gedachtegang', 'gedachtestreepje' en – inderdaad – gedachtewisseling. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, want er worden natuurlijk meerdere gedachten gewisseld.

Hoe zit dat? De sinds 1995 bestaande regel voor de tussen-n in samenstellingen is duidelijk op dit punt. Als het eerste deel van de samenstelling eindigt op een toonloos uitgesproken e én zowel een meervoud op -n als op -s heeft, komt er géén tussen-n. 'Gedachte' eindigt op een toonloze e en zowel 'gedachten' als 'gedachtes' is een correct meervoud, dus schrijf je 'gedachtewisseling'. Andere voorbeelden van woorden die om dezelfde reden geen tussen-n krijgen zijn 'hordeloop' (horden/hordes) en 'weduwepensioen' (weduwen/weduwes).

Maar hoe weet je welke woorden zo'n dubbel meervoud hebben? Daarvoor is er nu een handig hulpmiddel. Achter in de nieuwe editie van het Groene Boekje is een lijst opgenomen van de woorden die onder deze regel vallen. Zodat je nooit meer hoeft te twijfelen tussen wel of geen n.

Het Groene Boekje

Vorig artikel
Volgend artikel