Aan de slag met uw sollicitatiebrief en cv

Bent u klaar voor een carrièreswitch en hebt u een uitdagende functie op het oog? Dan moet u aan de slag met uw sollicitatiebrief en cv. Om een professionele indruk te maken, is het van belang dat uw brief en cv foutloos zijn en aan de geldende conventies voldoen. Dat begint al in de aanhef: begint u de brief met geachte of met beste? En schrijft u dat u een havo-opleiding hebt gehad, of een havo opleiding?

Geachte of beste?
De meestgebruikte aanhef in een brief is die met Geachte ... Belangrijk bij deze aanhef is dat u geen voorletters of voornamen gebruikt. Kent u de geadresseerde persoonlijk? Dan is de aanhef Beste ... mogelijk; op de puntjes volgt dan meestal de voornaam van de geadresseerde. De aanhef eindigt altijd met een komma. Een brieftekst begint altijd met een hoofdletter. (Bron: Van Dale Taalhandboek Nederlands.)

Havo-opleiding of havo opleiding?
Hebt u een opleiding op havoniveau gevolgd? Dan gaat het om een havo-opleiding. En als u deze opleiding hebt behaald, dan bent u in het bezit van een havodiploma. Maar als u van het vwo komt, bent u in het bezit van een vwo-diploma. Verwarrend? Hopelijk maakt de uitleg het iets simpeler. Er staat namelijk geen streepje tussen havo en diploma in het woord havodiploma, omdat u havo als een woord uitspreekt. Er staat wél een streepje tussen vwo en diploma, omdat u vwo als losse letters uitspreekt. Maar waarom staat er dan een streepje in het woord havo-opleiding? Dat streepje is er neergezet om een botsing tussen de dubbele o te voorkomen. Probeer havoopleiding maar eens uit te spreken. Twijfelt u over de schrijfwijze van een woord? Zoek het dan op in het woordenboek.

Wilt u werken aan het correct en duidelijk opstellen van zakelijke brieven en e-mails? De Van Dale Taaltraining Zakelijke correspondentie biedt uitkomst. Klaar met spelfouten en grammaticale slordigheden? Volg dan de Van Dale Taaltraining Correct Nederlands.