Aan de slag met je sollicitatiebrief en cv

Ben je klaar voor een carrièreswitch en heb je een uitdagende functie op het oog? Dan moet je aan de slag met je sollicitatiebrief en cv. Om een professionele indruk te maken, is het van belang dat je brief en cv foutloos zijn en aan de geldende conventies voldoen. Dat begint al in de aanhef: begin je de brief met geachte of met beste? En schrijf je dat je een havo-opleiding hebt gehad, of een havo opleiding?


Geachte of beste?

De meestgebruikte aanhef in een brief is die met Geachte ... Belangrijk bij deze aanhef is dat je geen voorletters of voornamen gebruikt. Ken je de geadresseerde persoonlijk? Dan is de aanhef Beste ... mogelijk; op de puntjes volgt dan meestal de voornaam van de geadresseerde. De aanhef eindigt altijd met een komma. Een brieftekst begint altijd met een hoofdletter. (Bron: Van Dale Taalhandboek Nederlands.)

 

Havo-opleiding of havo opleiding?

Heb je een opleiding op havoniveau gevolgd? Dan gaat het om een havo-opleiding. En als je deze opleiding hebt behaald, dan ben je in het bezit van een havodiploma. Maar als je van het vwo komt, ben je in het bezit van een vwo-diploma.

 

Verwarrend? Hopelijk maakt de uitleg het iets simpeler. Er staat namelijk geen streepje tussen havo en diploma in het woord havodiploma, omdat je havo als een woord uitspreekt. Er staat wél een streepje tussen vwo en diploma, omdat je vwo als losse letters uitspreekt.

 

Maar waarom staat er dan een streepje in het woord havo-opleiding? Dat streepje is er neergezet om een botsing tussen de dubbele o te voorkomen. Probeer havoopleiding maar eens uit te spreken. Twijfel je over de schrijfwijze van een woord? Zoek het dan op in het woordenboek.

  

Wil je werken aan het correct en duidelijk opstellen van zakelijke brieven en e-mails? De Van Dale Taaltraining Zakelijke correspondentie biedt uitkomst.


Klaar met spelfouten en grammaticale slordigheden? Volg dan de Van Dale Taaltraining Correct Nederlands.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen