De Woorden van de Week – week 40

Welke nieuwe Nederlandse en Vlaamse woorden vielen Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, vorige week op in de media? In week 40 van 2019 werden de volgende woorden door Ton den Boon geselecteerd als Woord van de Dag:

1. klimaatracisme - 30/09/2019

Definitie

klmaatracisme (het, g.mv.) ongunstige benaming voor het als een raciaal onrecht gepresenteerde verschijnsel dat volkeren in de opkomende wereld die door hun achtergebleven welvaart een geringe bijdrage hebben geleverd aan de uitstoot van broeikasgassen zwaar getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering, zoals verwoestijning en zeespiegelstijging

2. pelikaandrone - 01/10/2019

Definitie

pelikaandrone (de, -s) drone waarmee representatieve watermonsters van oppervlaktewater kunnen worden verzameld

3. spambeller - 03/10/2019

Definitie

spambeller (de, -s) persoon, m.n. werknemer van een callcenter, die anderen ongevraagd belt, vooral met doel iemand een dienst of product te verkopen

4. tripoord - 04/10/2019

Definitie

tripoord (het, -en) oord waar je onder begeleiding een trip kunt maken door het consumeren van psychedelica

 

Kijk ook eens naar de lijst van klimaatwoorden die Ton den Boon voortdurend aanvult. 

 

Het Woord van de Dag is elke werkdag te lezen op het Van Dale Taalpodium en in Van Dale Online.

Het Woord van de Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. De volledige artikelen zijn te lezen op de website van Taalbank.nl.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.